Wat een mooi platform en tegelijk vraag je je misschien af; “Wat is dat nou zo’n Carlosmomentje en waar komt het vandaan?”. Jaap Bressers, de oprichter van het platform, neemt je graag mee:

Een gewone dag, 20 Juli 2005, Albufeira in Portugal: ik ga ‘even’ zwemmen … Ik ben een 21-jarige student, de toekomst ligt wijd open en ik zal ongetwijfeld ergens topmanager worden. Daar werk ik hard voor. Die dag sta ik tot over mijn middel in het water in de zee. Er komt een mooie golf aangerold en ik besluit erin te duiken. ‘KRAK’, hoor ik als ik met mijn nek een zandbank raak. Ik voel meteen dat het foute boel is. Ik heb geen controle meer over mijn lichaam en kan niets meer bewegen. Ik drijf op mijn borst met mijn gezicht in het water en realiseer me dat ik mijn nek heb gebroken.

 

Aangespoeld

Er is iets goed mis, voel ik. Ik wacht. Iemand moet dit hebben gezien. Er moet hulp onderweg zijn. Met een merkwaardige kalmte houd ik mijn adem zo lang mogelijk in. En dan, vanuit mijn ooghoek zie ik ineens een hand aankomen, gevolgd door een pols en onderarm. Het duurt even voordat ik me realiseer dat het mijn eigen arm is die daar voorbij drijft. Ik heb dus helemaal geen controle meer over mijn lijf. Als er niet snel hulp komt, zit ik echt in de problemen. Ik begin zelfs al afscheid te nemen. Mijn leven flitst aan mij voorbij. Wat laat ik achter? Ik heb vooral voor mezelf geleefd. Ik wil nog zoveel doen, heb zoveel dromen. Ik wil van betekenis zijn. En nu mag het niet meer.

Gelukkig slaat op dat moment een grote golf mij om en krijg ik de kans om een hap lucht te pakken. Op de golven drijf ik langzaam richting strand. Ik probeer een hulpkreet te slaken, maar er komt geen geluid. Een jongen rent voorbij, hij ziet mij liggen en stopt. Hij knikt vragend naar mij of hij mij moet helpen. Ik knijp mijn ogen tweemaal stevig samen. Hij sleept me verder het strand op. Daarna gaat alles heel snel. Binnen no-time staat het gehele strand om mij heen en buigen enkele lifeguards zich over mij. Ik hoor vrienden roepen: ‘Kom op Jaap, hou vol’ en ‘Wij zijn bij je’.

 

Hoge dwarslaesie

De ambulance arriveert, ik word op een brancard gelegd. Ik moet wakker blijven, maar ik wil alleen maar slapen. In het ziekenhuis maken ze met spoed enkele foto’s en scans. De diagnose: een hoge dwarslaesie. Ik ben verlamd vanaf borsthoogte en mijn handen doen het niet meer. Daar lig je dan, in een vreemd land waarvan je nauwelijks de taal kent, in een vreemd ziekenhuis, in een vreemd bed en in een vreemd lichaam. Het enige wat ik nog kan voelen is blinde paniek. Ik schreeuw het uit, maar niemand komt. Ze zijn het gewend, er komen hier veel duikslachtoffers. Als ik maar lang genoeg roep, hoor ik uiteindelijk voetstappen de kamer binnenkomen. Vanuit mijn ooghoeken zie ik een verpleegster keurig de monitoren controleren. Om zich vervolgens om te draaien en de kamer weer uit te lopen. Standaard procedure.

 

Broeder Carlos

En dan ineens in de nachtdienst, als ik weer een paniekaanval heb, is daar broeder Carlos. Hij schat de situatie goed in, loopt naar me toe, legt zijn hand op mijn schouder – waar ik nog wel gevoel heb – en zegt: ‘It’s okay’. De andere verplegers vertelt hij hoe ze me het beste kunnen benaderen. Hij ziet mij, Jaap en niet het zoveelste duikslachtoffer. Voor mij maakt hij echt het verschil. ‘Alleen maar’ door zich oprecht in mij te verplaatsen, gaf hij me het zetje dat ik nodig had om te beseffen dat ik nog leef.

Als ik hem dat later vertel, zegt hij dat het niet meer is dan zijn werk. Tegelijk zie ik trots in zijn ogen. Op dat moment wordt voor hem duidelijk dat door iets te doen wat voor hem heel normaal is, iets wat ‘gewoon’ bij zijn werk hoort, hij voor een ander enorm veel toegevoegde waarde heeft.

 

 

Iedereen kan het

Ik geloof dat er een Carlos in ieder van ons zit en dat we allemaal op onze eigen manier het verschil kunnen maken. Zelf heb je het alleen vaak niet eens in de gaten dat je dat doet, want ‘het is toch gewoon je werk’ of ‘normaal’. Maar die Carlosmomenten – grote en kleine successen – verdienen het om samen te benoemen en te vieren. Dan merk je vanzelf hoe ze jouw leven nog leuker kunnen maken. Dus kijk eens wat vaker naar wat er allemaal goed gaat. Heb je gezien hoe een iemand het verschil maakte voor een ander? Heeft iemand voor jou misschien het verschil gemaakt? Spreek dat dan ook uit en deel het hier op het platform, zodat nog meer mensen mee kunnen genieten. En krijg je zelf een compliment? Wimpel het niet af, maar geniet ervan. Je verdient het! 

Inmiddels meer dan vijftien jaar later is het Carlosmomentje uitgegroeid tot zoveel meer. Het staat symbool voor hoe iedereen met iets kleins, veel kan betekenen. Wereldwijd hebben al meer dan 5 miljoen mensen de kracht van deze momenten ervaren. Laat je verrassen door wat het voor jou kan betekenen.

 

Over oprichter Jaap Bressers

Jaap heeft van jongs af aan een doel: alles uit het leven halen. Aanvankelijk doet hij dat door het liefst zo hard mogelijk te werken. Op zijn 21e verandert alles. Een frisse duik in zee loopt uit op een hoge dwarslaesie. Na een zware revalidatieperiode besluit Jaap zijn leven een totaal andere draai te geven.

Hij wil bijdragen, iets moois doen en wordt uiteindelijk spreker en auteur. Nu zoveel jaar verder is hij zelfs een van de meest gevraagde sprekers van Nederland. En heeft hij twee bestsellers op zijn naam staan. Tijdens zijn presentaties weet Jaap als geen ander mensen te raken en inspireren om meer uit hun leven en werk te halen. Zijn boodschap: door net dat beetje anders te doen, kan ook jij het verschil maken. Dat is de kracht van het kleine. 

Meer lezen over de Carlosmomentjes en hoe jij zelf het verschil kan maken? Je kunt Jaap’s boeken direct bestellen in de webwinkel.