Als je wel eens een optreden van mij hebt gezien, dan ken je ongetwijfeld ook de term ‘Carlosmomentjes’.
Want die vormen de rode draad in mijn leven en mijn werk, letterlijk en figuurlijk. Maar wat zijn dat nou precies, Carlosmomentjes?

Broeder Carlos
Carlosmomentjes zijn genoemd naar de Portugese broeder die voor mij het verschil wist te maken toen ik na mijn duikongeluk in het ziekenhuis lag. Door iets te doen wat voor hem heel normaal was, maar dat voor mij veel toegevoegde waarde had. Ik lag daar in een vreemd land, in een vreemd bed en in een vreemd lichaam. Het enige wat ik nog kan voelen was paniek. Maar dat zijn ze daar gewend, er vallen meer duikslachtoffers. Als ik maar lang genoeg riep, kwam iemand keurig de monitoren controleren. Om zich vervolgens om te draaien en de kamer weer uit te lopen. Standaard procedure.
Tot op een nacht broeder Carlos binnenkwam, toen ik weer een paniekaanval had. Hij schatte de situatie goed in, liep naar me toe, legde zijn hand op mijn schouder – waar ik nog wel gevoel heb – en zei: ‘It’s okay’. Hij zag mij, Jaap en niet het zoveelste duikslachtoffer. Voor mij maakte hij daarmee echt het verschil. ‘Alleen maar’ door zich oprecht in mij te verplaatsen, gaf hij me het zetje dat ik nodig had om te beseffen dat ik nog leef.
“Als ik hem dat later vertel, zegt hij dat het niet meer is dan zijn werk. Tegelijk zie ik trots in zijn ogen. Op dat moment wordt voor hem duidelijk dat door iets te doen wat voor hem heel normaal is, iets wat ‘gewoon’ bij zijn werk hoort, hij voor een ander enorm veel toegevoegde waarde heeft.”
Kijk naar wat er goed gaat
Ik geloof dat er een Carlos in ieder van ons zit en dat we allemaal op onze eigen manier het verschil kunnen maken. Zelf heb je het alleen vaak niet eens in de gaten dat je dat doet, want ‘het is toch gewoon je werk’. Maar die Carlosmomenten – grote en kleine successen – verdienen het om samen te benoemen en te vieren. Dan merk je vanzelf hoe ze jouw werk – en leven – nog leuker kunnen maken. Dus zit je in het werkoverleg, in de kantine of sta je bij het koffieapparaat? Kijk dan eens naar wat er allemaal goed gaat. Heb je gezien hoe een collega een verschil maakte voor een ander? Heeft iemand voor jou misschien het verschil gemaakt? Spreek dat dan ook uit. En krijg je zelf een compliment? Wimpel het niet af, maar geniet ervan. Je verdient het!
En let op, het hoeft niet groot te zijn!
Carlosmomentjes delen vergroot het effect
Carlosmomentjes vereisen weinig inspanning om toch heel waardevol te zijn. Persoonlijke aandacht, een vriendelijk gebaar, een luisterend oor of een helpende hand kunnen op de juiste momenten een groot verschil maken. Maar omdat ze voor de gever zo ‘gewoon’ lijken, krijgen ze vaak niet de aandacht en de erkenning die ze verdienen. Door ze te delen en te ontvangen neemt de impact van de momentjes enorm toe en verspreiden de Carlosmomentjes zich als een positieve olievlek. Dan worden de Carlosmomentjes echt van iedereen.

Neem contact op

Hoe kunnen wij je helpen? Stuur ons een berichtje.

Sending

Kleine dingen maken het verschil! ©2019 Carlosmomentjes door Jaap Bressers

Heb je vragen of een bijzonder verzoek? Stuur een mailtje naar info@carlosmomentjes.nl. Wij helpen je graag. Sluiten

Voer jouw inloggegevens in

Wachtwoord vergeten?