Wat is een Carlosmomentje?

DE OORSPRONG

Wat een mooi platform en tegelijk vraag je je misschien af; “Wat is dat nou zo’n Carlosmomentje en waar komt het vandaan?”. Jaap Bressers, de oprichter van het platform, neemt je graag mee:

Een gewone dag, 20 Juli 2005, Albufeira in Portugal: ik ga ‘even’ zwemmen … Ik ben een 21-jarige student, de toekomst ligt wijd open en ik zal ongetwijfeld ergens topmanager worden. Daar werk ik hard voor. Die dag sta ik tot over mijn middel in het water in de zee. Er komt een mooie golf aangerold en ik besluit erin te duiken. ‘KRAK’, hoor ik als ik met mijn nek een zandbank raak. Ik voel meteen dat het foute boel is. Ik heb geen controle meer over mijn lichaam en kan niets meer bewegen. Ik drijf op mijn borst met mijn gezicht in het water en realiseer me dat ik mijn nek heb gebroken.

Aangespoeld

Er is iets goed mis, voel ik. Ik wacht. Iemand moet dit hebben gezien. Er moet hulp onderweg zijn. Met een merkwaardige kalmte houd ik mijn adem zo lang mogelijk in. En dan, vanuit mijn ooghoek zie ik ineens een hand aankomen, gevolgd door een pols en onderarm. Het duurt even voordat ik me realiseer dat het mijn eigen arm is die daar voorbij drijft. Ik heb dus helemaal geen controle meer over mijn lijf. Als er niet snel hulp komt, zit ik echt in de problemen. Ik begin zelfs al afscheid te nemen. Mijn leven flitst aan mij voorbij. Wat laat ik achter? Ik heb vooral voor mezelf geleefd. Ik wil nog zoveel doen, heb zoveel dromen. Ik wil van betekenis zijn. En nu mag het niet meer.

Gelukkig slaat op dat moment een grote golf mij om en krijg ik de kans om een hap lucht te pakken. Op de golven drijf ik langzaam richting strand. Ik probeer een hulpkreet te slaken, maar er komt geen geluid. Een jongen rent voorbij, hij ziet mij liggen en stopt. Hij knikt vragend naar mij of hij mij moet helpen. Ik knijp mijn ogen tweemaal stevig samen. Hij sleept me verder het strand op. Daarna gaat alles heel snel. Binnen no-time staat er een grote kring van mensen om me heen en kijk ik in de ogen van een paar lifeguards. Ik hoor vrienden roepen: ‘Kom op Jaap, hou vol’ en ‘Wij zijn bij je’.

Hoge dwarslaesie

De ambulance arriveert, ik word op een brancard gelegd. Ik moet wakker blijven, maar ik wil alleen maar slapen. In het ziekenhuis maken ze met spoed enkele foto’s en scans. De diagnose: een hoge dwarslaesie. Ik ben verlamd vanaf borsthoogte en kan mijn handen niet meer bewegen. Daar lig je dan, in een vreemd land waarvan je nauwelijks de taal kent, in een vreemd ziekenhuis, in een vreemd bed en in een vreemd lichaam. Het enige dat ik nog kan voelen is blinde paniek.Ik schreeuw het uit. Er komt niemand. Ze zijn het gewend. In dit ziekenhuis liggen veel en vaak duikslachtoffers. Als ik lang genoeg roep, hoor ik uiteindelijk voetstappen de kamer binnenkomen. Vanuit mijn ooghoeken zie ik dat een verpleegster de monitoren controleert. Als dat gedaan is, draait ze zich om en loopt de kamer uit. Standaard procedure, zo begrijp ik later.

Broeder Carlos

En dan ineens in de nachtdienst, als ik weer een paniekaanval heb, is daar broeder Carlos. Hij schat de situatie goed in, loopt naar me toe, legt zijn hand op mijn schouder – waar ik nog wel gevoel heb – en zegt: ‘It’s okay’. Hij zag mij -Jaap- en niet het zoveelste duikslachtoffer. Hij maakte voor mij het verschil door zich in mij te verplaatsen en gaf me net het zetje dat ik nodig had om te beseffen dat ik nog leefde. Hij deelde dat ook direct met zijn collega’s, zodat zij ook leerden hoe ze mij het beste konden benaderen en er op momenten echt even voor me konden zijn.

"Als ik hem dat later vertel, zegt hij dat het niet meer dan zijn werk is. Tegelijkertijd zie ik trots in zijn ogen. Hij realiseert zich ineens dat door iets te doen dat voor hem heel normaal is en “gewoon" bij zijn werk hoort, hij voor mij van levensbelang was.”

Iedereen kan het

Ik geloof dat er een broeder Carlos in ieder van ons zit. Dat we allemaal op onze eigen manier het verschil kunnen maken. Je hebt het alleen zelf vaak niet eens in de gaten, omdat het vanzelfsprekend voor je is of bij je werk hoort. Maar juist díe Carlosmomenten -hoe klein of groots van gebaar dan ook- verdienen het om benoemd en gevierd te worden. 

Hoe je dat doet? Sta eens wat vaker stil bij wat er allemaal goed gaat. Heb je gezien hoe iemand het verschil maakte voor een ander? Heeft iemand voor jou misschien het verschil gemaakt? Spreek het uit. Voel je niet bezwaard. Deel het op ons platform. Hoe klein of vanzelfsprekend het wellicht ook voelt. Zodat meer mensen het lezen en voelen dat geluk in de kleine dingen van het leven zit. Dat iedereen van grote waarde kan zijn door iets kleins of vanzelfsprekends te doen. Geniet van de complimenten die je krijgt. Ze laten je stralen. Je verdient het!

Over oprichter Jaap Bressers

Jaap heeft van jongs af aan een doel. alles uit het leven halen. Aanvankelijk doet hij dat door het liefst zo hard mogelijk te werken. Op zijn 21e verandert alles. Een frisse duik in zee loopt uit op een hoge dwarslaesie. Na een lange en zware revalidatieperiode besluit Jaap dat hij zijn leven anders wil inrichten. Het kleine gebaar van Carlos dat symbool staat voor zoveel andere mogelijkheden om het verschil voor elkaar te maken deelt Jaap graag met anderen.

Jaap ontwikkelde zich door de jaren heen als spreker en auteur. Hij heeft twee bestsellerboeken op zijn naam staan en is inmiddels een van de meest gevraagde sprekers van Nederland. Tijdens zijn presentaties weet Jaap met zijn enorme dosis humor mensen te raken en inspireren om meer uit het leven en hun werk te halen. Zijn doel daarbij is om mensen te laten ervaren ze meer kunnen dan dat ze denken en dat het verschil maken voor elkaar ook in kleine dingen zit. Meer informatie hierover vind je op www.jaapbressers.nl.

In 2017 richtte hij Stichting Carlosmomentjes op, waarmee hij zijn droom om zoveel mogelijk mensen deelgenoot te laten zijn van missie in vervulling zag gaan. De activiteiten blijven elk jaar groeien, waarmee eens te meer blijkt dat Jaap nog lang niet klaar is met zijn missie om de wereld iets positiefs mee te geven.

Geniet ervan!

De Carlosmomentjes zijn inmiddels uitgegroeid tot zoveel meer dan Jaap’s moment met broeder Carlos. Het staat symbool voor hoe je met een klein gebaar een groot geluk teweeg brengen. Wereldwijd hebben al meer dan 6 miljoen mensen de kracht van deze momenten ervaren. Met het positieve social media platform Carlosmomentjes inspireren we nog meer mensen om momenten van ‘klein gebaar, groot geluk’ te delen. Laat je verrassen door wat het voor jou kan betekenen en help tegelijk mee om onze missie nog verder te verspreiden.

Wil je meer lezen over Carlosmomentjes en leren hoe jij zelf het verschil kunt maken? Je kunt Jaap’s boeken direct bestellen in de webwinkel. Alle opbrengsten gaan naar de stichting.

Wil je Jaap als spreker voor een presentatie boeken? Ga naar: www.jaapbressers.nl. We kijken graag met je naar de mogelijkheden.