Terugblik inspiratie-event 2022

Blik met ons terug op het inspiratie-event in de Efteling

En kijk samen met ons vooruit naar wat komen gaat

Op donderdag 3 november was het dan zover. De poorten van Villa Pardoes en de Efteling openden zich voor het inspiratie-event van Stichting Carlosmomentjes. Georganiseerd als duizendmaal dank voor iedereen die met hoofd, handen, hart en/of een dikke envelop een bijdrage levert aan het verwezenlijken van de dromen en doelen van de stichting. Het overtrof in ieder geval onze stoutste verwachtingen, dat is zeker.

Taartjes en trollen

Dat de locatie uniek was, wisten we al. Dat we een groep bijzondere mensen om ons heen hadden verzameld, was ook al bekend. Maar de energie die tijdens de dag loskwam, blies ons bijna letterlijk omver. Het was een waar feest om deze dag samen te mogen beleven en de Carlosmomentjes waren voelbaar tot in al onze poriën. Van de taartjes die gemaakt waren door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tot de 200 trollen die aan Villa Pardoes geschonken waren door een 92-jarige man die niet meer lang te leven had.

 

Bijdragen gewoon door er te zijn

Op deze dag geen Brabants kwartiertje, want de eerste gasten druppelden ruim een half uur voor de officiële ontvangsttijd al binnen; een goed teken leek ons zo. Toen iedereen aanwezig was, werden we onder het genot van de eerdergenoemde taartjes verwelkomd door Olaf Jongerius, fondsenwerver bij Villa Pardoes. Hij vertelde hoe belangrijk de plek was waar we waren. Zo biedt de stichting jaarlijks maar liefst 600 gezinnen met een ernstig, mogelijk levensbedreigend ziek kind een onvergetelijke en unieke vakantiebeleving aan, mede mogelijk gemaakt door het verhuur van de locatie. Inmiddels stonden we al 3-0 voor met Carlosmomentjes en moesten we als organisatie zelf nog beginnen.

Trol

Van pubertijd naar volwassenheid

Na het verhaal van Olaf gaf ons nieuwe bestuur acte de présence. Ben, Erik, John, Luuk en Rudirick: wij zijn ontzettend blij dat jullie onze gelederen willen versterken. En ook persoonlijk schiet ik er iets mee op, want in plaats van alles zelf te doen, mocht ik deze keer ook gedeeltelijk gewoon lekker achteroverleunen en me laten verrassen door wat komen ging.

Met het 5-jarig bestaan op 10 december 2022, hebben we ook even teruggeblikt naar onze beginjaren. We zijn lang zoekende geweest naar wat we precies willen, wat we kunnen en waar we goed in zijn, maar hebben nu definitief de stap gezet van pubertijd naar volwassenheid.

Onze stippen op de horizon

De komende tijd richten we ons in ieder geval op drie dingen die beter kunnen en waarin we extra tijd en energie willen investeren:

  1. Gelukslessen – Met geluk kun je niet vroeg genoeg beginnen. Daarom hebben we voor het basis- en voortgezet onderwijs een gratis lespakket ontwikkeld. We gaan de komende tijd via LinkedIn leerkrachten rechtstreeks benaderen en ouders activeren om met een flyer in hun hand diezelfde leerkrachten te overtuigen en tot actie aan te zetten.
  1. Carlosmomentjeshuis – Op dit moment geeft Stichting Carlosmomentjes twee keer per jaar een vakantie weg in het Carlosmomentjeshuis; een plek waarin iemand die het om wat voor reden dan ook echt goed kan gebruiken, er even op kosten van de stichting tussenuit kan. Onze droom is om dit uit te breiden naar tien keer per jaar. Bovendien zijn we momenteel stappen aan het zetten om hier een nieuwe partij bij te betrekken, dus wordt hopelijk vervolgd.
  1. Geluksapp-platform – Blij zijn ook we met de twee whizzkids die ons team zijn komen versterken. Zij richten zich volledig op het platform om daar geluksmomenten te vangen en vooral ook te verspreiden. We zijn goed op weg. Zo hadden vorig jaar zo’n 20.000 mensen de app gedownload en inmiddels zijn dat er al 60.000. Tel daar nog de 35.000 van de website bij op en we mogen ons gelukkig prijzen.

Maar onze ambities en daarmee professionaliseringsslag gaat nog een stap verder. Zo zijn we bezig met een open source-variant waarbij we vraag en aanbod aan elkaar kunnen linken, en zo nieuwe Carlosmomentjes kunnen faciliteren. Ook hierover later meer.

Carlosmomentjes op professioneel niveau

Nadat we onze plannen als stichting bekendgemaakt hadden, gaf Coen Bertens, oud-directeur van de Efteling, de dag een wonderlijk tintje. Aan de hand van allerlei sprekende voorbeelden liet hij zien hoe je mooie momenten creëert op professioneel niveau. Zo vertelde hij het verhaal van de oudjaarsnacht van 2018.

Omdat het streekvervoer ‘s nachts om 01.00 uur niet meer rijdt, had de Efteling bussen geregeld. Die waren na afloop van de vuurwerkshow echter in geen velden of wegen te bekennen, dus namen enkele medewerkers het initiatief om de gestrande bezoekers zelf naar huis of naar een nabijgelegen station te brengen. Wederom een mooi voorbeeld van een Carlosmoment. En niet voor niets is de Efteling het jaar daarna ook verkozen tot klantvriendelijkste bedrijf in sector leisure.

Cadeaus en verrassingen

Inmiddels hadden we zelfs de weergoden tot tranen geroerd, want de regen viel met bakken uit de hemel. Maar dat mocht de pret niet drukken, want we hadden de eer om via de geheime ingang het park binnen te gaan. Door de stromende regen zijn we naar de poffertjeskraam gegaan en hebben we deze Oud-Hollandse lekkernij gegeten zoals we hem nog nooit geproefd hadden; om letterlijk je vingers bij af te likken. Een van de sponsoren had nog een cadeautje voor iedereen, namelijk een prachtige, bloeiende hangplant, en een deel van verkoop van alle wenskaarten die bij de hangpotten verkocht worden, gaat naar de stichting.

 

Impact maken

Tot slot was er de tijd om bij te praten met oude bekenden of om elkaar juist (beter) te leren kennen. Op de vraag of er nog vragen waren, sprak iemand uit de groep de mooie woorden: “In de stichting gebeurt zo ontzettend veel moois; als je er één euro insteekt, krijg je het tienvoudige terug”. Dat ontroerende me en liet me tegelijkertijd inzien dat we eigenlijk nog met te weinig mensen zijn om de Carlosmomenten de wijde wereld in te brengen. Met een groep die twee- tot driemaal zo groot is, kun je echt impact maken en dromen verwezenlijken.

Maar genoeg gemijmerd. Tijd voor actie. Via een shortcut mochten we nog een ritje maken in Symbolica, om vervolgens nog een uniek kijkje achter de schermen te krijgen en op plekken te komen die de ‘gewone’ bezoekers niet te zien krijgen. Aan het eind van deze enerverende en hopelijk vooral inspirerende dag, ging iedereen weer veilig huiswaarts.

Graag willen we nogmaals iedereen bedanken. Zowel degenen die deze dag met ons hebben beleefd, maar zeler ook degenen die er niet bij konden zijn. Op naar de volgende vijf jaar en hopelijk tot een volgende keer!

Jaap Bressers

Tophangpotten-villa_pardoes

ook namens het bestuur

ps: Wil jij er volgend jaar zeker ook bij zijn, meld je dan aan als sponsor en lid van ons Inspiratienetwerk!

7 ULTIEME TIPS VOOR MEER CARLOSMOMENTJES?

Gun jezelf (en je collega’s) meer Carlosmomentjes met deze simpele tips.